Verbonden in psoas

spier van de Ziel

Wat is de Psoas?

Psoas massage

Je lichaam is de Waarheid

In stilte leeft het lichaam,
In ruis leeft de geest.

Achtergrond

De psoas

Wat is de psoas?

De iliopsoas, of kortweg psoas, is een bundel spieren bestaande uit de psoas major, de psoas minor (niet iedereen heeft de minor) en de iliacus. Deze spieren zijn deels met elkaar vergroeid en hebben verschillende aanhechtingspunten in de buikholte. Ze hebben echter één enkel eindaanhechting op het bovenste deel van dijbeen.

De psoas en het brein

Bij een traumatische of stressvolle gebeurtenis reageert het lichaam automatisch via het systeem van reflexen van het sympatisch zenuwstelsel. De psoas is als kernspier verbonden met het oudste deel van onze hersenen namelijk hypothalamus en hersenstam. Deze zijn algemeen bekend als het reptielenbrein. Het reptielenbrein komt in actie als er (mogelijk) gevaar is of dreigt.

De psoas bij trauma

De psoas is van oorsprong essentieel als reactor bij de meest primaire stress-response: vechten of vluchten. In een dergelijke situatie maakt het lichaam zich in millisecondes klaar om te vechten of te vluchten. Op dat moment zal de psoas direct op spanning komen opdat we weg kunnen sprinten of aan kunnen vallen. Hoewel we in onze relatief veilige maatschappij zelden of nooit te maken krijgen met dergelijke situaties is het automatische response-mechanisme nog wel aanwezig in ons lichaam. Dit mechanisme treedt bijvoorbeeld in werking als je je plots herinnert morgen een proefwerk te hebben, je realiseert dat een deadline niet gehaald kan worden, plots voor een groep komt te spreken etc.

In dergelijke situaties zal de psoas direct onder spanning komen te staan: Je gaat vechten of vluchten! Niet dus! Waar de psoas zich in het vechten of vluchten kan ontladen blijven we in de situatie zoals die is en gaan we de spanning mentaal te lijf door de situatie weg te denken of emoties weg te stoppen of te negeren. Het gevolg kan zijn dat je een psoas ontwikkelt die vrijwel altijd overspannen is.

Rekken, strekken, ontspannen of masseren?

Hoe weet je of je de psoas moet strekken of juist moet versterken? Omdat de Psoas vatbaar is voor zowel remming als zwakte is het strekken niet altijd de oplossing. Daarom is het goed om de volgende oefening te doen zodat je inzicht krijgt in de problemen: Ga op een harde ondergrond op je rug liggen en houd je been in de lucht. Als het niet lukt om je been onder een hoek van 90 graden te brengen dan kun je je knie licht gebogen houden. Breng het been zo hoog als je kunt! Dit zou je minstens één minuut zonder inspanning vol moeten kunnen houden. Als je merkt dat dit moeilijk is dan is de kans aanwezig dat je de Psoas niet moet rekken en strekken maar dat je de Psoas wellicht moet versterken.

De spier van de Ziel? Huh?

De Psoas is een spier die diep in het lichaam ligt en waar we weinig tot geen aandacht aan besteden. Het gevolg is dat er allerlei klachten kunnen onstaan die niet direct te herleiden zijn tot een aanwijsbare spier. Dat maakt haar echter niet meer belangrijk dan andere spieren. Waar het om gaat is dat emoties en fysiek lijden overal in het lichaam kunnen worden vastgezet. Door meer bewust om te gaan met die plekken kunnen we de kwaliteit van zowel onze geestelijke gezondheid als ook onze mobiliteit verhogen. Wanneer het bewustzijn is ontwaakt ontdekken we dat al onze spieren, spieren van onze Ziel zijn.

Psoas en Lomi Lomi massages

In de Hawaiiaanse cultuur wordt de rugzijde van het lichaam gezien als het verleden, dat wat achter ons ligt. De buikzijde wordt gezien als de toekomst, wat voor ons ligt. In dat licht bekeken vormt de psoas de verbinding tussen verleden en toekomst. Zij loopt fysiek van de wervelkolom door het lichaam naar de voorkant van het bovenbeen.

Welkom

Verbind Lichaam en geest in liefde

De masseurs

Psoas masseur

Stefan van der Horst

Liefdeskunstenaar


De sessie

Wat wordt er gedaan?

Als je voor het eerst komt dan zal ik je kennis laten maken met wat je psoas doet. In een korte oefening ervaar je het effect van de psoas.

Het voorgesprek bied je de mogelijkheid om iets over je klachten te vertellen.

Na het voorgesprek doen we een oefening: de constructieve rusthouding. De constructieve rusthouding is een oefening die gericht is op bewustwording middels het ontspannen van het onderste deel van je ruggegraat. Tijdens deze oefening doen we een korte ademoefening en gaan we met onze aandacht naar plekken op de lijn van de psoas vanaf het middenrif naar de buik. Door je handen op bepaalde plekken op die lijn te leggen, en je aandacht daarop te richten kun je bewust gaan voelen wat er daar gebeurt. Langzaamaan zal het gewicht van het onderste deel van de ruggegraat ervoor zorgen dat je je ontspant zonder dat je je daarvoor hoeft in te spannen. Er komt meer bewustzijn en openheid in de heupgewrichteen, je liezen. Als de psoas ontspant zul je voelen dat jet gewicht van je lichaam zich verplaatst naar je voeten.

Als je voor het eerst bij mij komt dan zal ik de rugzijde gaan masseren. Ben je al eerder geweest, of heb je eerder een lomi lomi rugzijde massage van mij ontvangen, dan zal ik je buik gaan masseren. Je kunt tijdens de massage een makkelijk zittende joggingbroek aanhouden. Bij de rugmassage gaat de bovenkleding geheel uit, BH kan aanblijven maar zal wel losgemaakt worden. Bij een buikmassage dient het hemd opgetrokken te worden tot iets boven het middenrif. Je kunt er ook voor kiezen om je broek uit te doen; in dat geval zal ik de benen licht masseren. In de massage wordt geen olie gebruikt.

Na afloop van de massage blijf je nog enige minuten liggen waarna ik je help rechtop te zitten.

De Psoas verbindende massage wordt in beginsel niet ondersteund door muziek daar zij teveel af zou kunnen leiden van het voelen van wat er in het lichaam aan sensaties aanwezig is.

Effecten

(Contra-)indicaties voor Psoas massage

In het voorgesprek krijg ik een beeld van wat er wel en niet kan. Als je grenzen niet geheel duidelijk zijn dan is dat geen onoverkomelijk probleem omdat in de massage de druk heel geleidelijk wordt opgevoerd en ik telkens zal vragen hoe het met je gaat.

De massage-sessie begint altijd met een een oefening waarin je het onderste deel van je ruggegraat gaat ontspannen. Vervolgens wordt of de rugzijde, of de buikzijde gemasseerd. Rug- en buikzijde worden niet in een sessie gemasseerd.

Uit persoonlijke ervaring weet ik dat er daags na de massage restverschijnselen van ongemak kunnen zijn. Bijvoorbeeld een trekkend of drukkend gevoel in de onderbuik dat zich laat beschrijven als een nerveus gevoel. Maar ook spieren die nu opeens pijnlijk aanvoelen. Mijn ervaring is dat deze sensaties wegtrekken en dat er dan veel rust en stilte ontstaat.

Een intense massage kan ervoor zorgen dat je de volgende dag geen energie meer hebt. De massage heeft mogelijk het neurologische systeem overmatig gestimuleerd, waardoor een door stress veroorzaakte vermoeidheid is ontstaan. Deze vermoeidheid kan vaak worden verlicht door te hydrateren en te ontspannen. U kunt ook intensieve trainingssessies of belangrijke, stressvolle vergaderingen of afspraken in de uren na een massage vermijden. Je centrale zenuwstelsel is enigszins overbelast door de fysieke manipulatie en heeft gewoon tijd nodig om zich aan te passen.

Overmatig vertrouwen op massage voor de behandeling van al je kwalen is een ander mogelijk negatief neveneffect. Massage is geen vervanging voor de medische behandeling van een blessure, chronische ziekte of psychische staat van zijn. Het heeft palliatieve eigenschappen, maar kan een doktersbezoek niet vervangen. Als u een chronische pijn of aanzienlijke pijn in een gewricht of spier heeft, raadpleeg dan uw arts om ernstig letsel uit te sluiten.

De psoas massage zal niet worden uitgevoerd als er sprake is van een of meer van de volgende situaties:

 • Je bent zwanger
 • Je hebt recent een buikoperatie gehad.
 • Je hebt of bent herstellende van een liesbreuk.
 • Je hebt de neiging sterk te dissocieren doordat het trauma nog te groot of recent is.
 • Je hebt epileptische aanvallen

Binnen de taoïstische traditie wordt over de psoas gesproken als de "spier van de ziel". Het woordenboek Merriam-Webster definieert het woord ziel als de immateriële essentie, het bezielende principe, het totale zelf van een persoon, actief en essentieel; de morele en emotionele aard van de mens. Onze Psoas drukt ons diepste verlangen naar integriteit, passie en mogelijkheden uit en onthult zielskwaliteiten die doordrenkt zijn met ons eigen vlees en bloed.

Psychologische ondersteuning na de massage: Als het trauma te sterk is, of als er tijdens de massage veel emoties zijn losgekomen dan kan het verstandig zijn om daarover met een psycholoog te praten. Je kunt via de huisarts in de basiszorg psychologische hulp krijgen.

Overzicht

van de verbindende Psoas massages

Buik- en rugzijde psoas

Helend en ontspannend

€90,-

 

 

Afspraak plannen Voor informatie over beschikbaarheid App naar 0649927806
 • Deze massage past in een holistische zijnsbenadering van bewustwording en heling.
 • Lees eerst de contra-indicaties!
 • Voorgesprek
 • Geleide bewustwordings- en ontspanningsoefening voor het bekken
 • Massage rug bindweefsel, schouders, nek en oren (zwervende zenuw), buik, holistic pulsing, schuddingen, deep tissue
 • Naliggen
 • Duur circa 90 minuten per sessie
 • In deze massage wordt weinig olie gebruikt
 • Meer info? App naar 0649927806

Buik- óf rugzijde Psoas 

Een helende massage

€60,-

 

 

Afspraak plannen Is er vandaag een last-minute? App naar 0649927806
 • Deze massage past in een holistische levensstijl.
 • Deze sessie omvat:
 • Voorgesprek
 • Geleide ontspanningsoefening voor het bekken
 • Massage rug bindweefsel, schouders, nek en oren (zwervende zenuw)
 • ...óf...
 • Diepe massage psoas buik, holistic pulsing, schuddingen
 • Naliggen
 • Duur 60 minuten per sessie
 • In deze massage wordt weinig tot geen olie gebruikt
 • Meer info? App naar 0649927806
 • Deze sessie omvat:

Testimonials

Psoas-gerelateerde cursussen in de regio

Pilates bij Balletschool Heerhugowaard

Locatie: Heerhugowaard

Bij Pilates verbeter je spierkracht en flexibiliteit, vooral die van de rompspieren. Je wervelkolom wordt soepeler en sterker. Door de rustige bewegingen is de techniek van Pilates uitstekend geschikt als je last hebt van blessures, maar ook ter preventie daarvan. Ook voor vrouwen die bevallen zijn is Pilates een goede manier om weer op krachten te komen en daarna te blijven. Klik hier voor meer informatie

Adres

Buys Ballotstraat 23 1ste verdieping, 1704SK Heerhugowaard

Telefoon

(+31) 6-49927806